اصطلاحات طراحی سایت

اصطلاحات طراحی سایت

اصطلاحات پایه

اینترنت Internet

اینترنت شبکه‌ای است که از اتصال کامپیوتر ها، سرورها و شبکه های کوچکتر در سراسر جهان شکل گرفته است. دلیل اصلی به وجود آمدن این شبکه جهانی تبادل اطلاعات بوده است. تعداد متنوعی از دستگاه های کامپیوتری، الکترونیکی و ماهواره ای وجود دارند که برقراری ارتباط این  شبکه جهانی را ایجاد می کنند. برخی از این تجهیزات (مانند ماهواره) در آسمان و برخی دیگر در کف اقیانوس ها قرار گرفته اند.

Web Site (  وب سایت ) :

پایگاهی بر روی فضای مجازی اینترنت، که شامل مجموعه ای از صفحات وب ( Web Page ) است كه توسط آدرس مخصوصی ( Domain ) از طریق اینترنت قابل دسترسی می‌باشند. وب سایت میتواند حاوی اطلاعات کسب و کار، اخبار، تصاویر، ویدئو، اطلاعات علمی، اطلاعات تجاری، تبلیغات، فروشگاه و حتی سامانه های سازمانی و موارد دیگر باشد .

Home Page ( صفحه اصلی ) :

به صفحه‌ اصلی و ابتدایی یك وب سایت كه بازدید كننده با تایپ نام دامنه در مرورگر خود، آن را مشاهده می‌نماید صفحه اصلی یا Home page گفته میشود. در صفحه اصلی وب سایت معمولا شعار تبلیغاتی، چکیده ای از کسب و کار، اخبار مهم، تصاویر اولیه و همچنین پیوندهایی به بخش های مختلف آن سایت قرار میگیرد . معمولا صفحه اصلی یک وب سایت طوری طراحی میگردد تا علاوه بر زیبایی و جذابیت تمام، اطلاعات اولیه کسب و کار را به بازدید کننده بازگو نماید.

Web Page ( صفحه‌ی وِب ) :

به مجموعه ای از نوشته ها، تصاویر، فیلم، پادکست و… كه به در یك صفحه قرار گرفته و آدرس واحدی دارد و همچنین از طریق اینترنت قابل دسترسی می‌باشند ، صفحه وب گفته میشود .

(domain) دامنه

یک نام منحصر به فرد که تنها متعلق به یک شخص یا شرکت می‌باشد و با www شروع میشود و یک پسوند استاندارد دارد و همچنین در تمام سطح اینترنت با آن نام یا آدرس شناخته می‌شود دامنه گفته میشود. مانند www.azhangWEB.ir

دامنه از 3 بخش تشکیل میشود:

  • پیشوند که همان www است
  • بدنه که نام انتخابی یک کسب و کار است و به دلخواه انتخاب میشود
  • پسوند که انواع مختلفی دارد و هر پسوند معنی و کاربرد خاص خود را دارد. مانند .ir, .com, .net, .org و…

 (domain extention) پسوند دامنه

تمام دامنه ها باید پسوند داشته باشند، با توجه به پسوند می‌توان اطلاعاتی درباره وب سایت به دست آورد برای مثال پسوند  .com برای شرکتهای تجاری که فعالیت بین المللی دارند، پسوند .gov برای شرکتهایی که فعالیت دولتی دارند، پسوند .tv برای شرکتهای تلویزیونی و پسوند .edu برای سایت های آموزشی کاربرد دارد .

معمولا از پسوند دامنه وبسایت میتوان به محل خدمات دهی آن پی برد برای مثال پسوند دامنه .ir نشان دهنده ایرانی بودن وب سایت و پسوند .ca نشان دهنده کانادیی بودن وب سایت است .

 (host) هاست

به فضایی در اینترنت که برای قراردادن محتویات وبسایت وجود دارد هاست گفته میشود. هاست معمولا توسط شرکتهای میزبان هاست بصورت اجاره ای یا اشتراکی در اختیار دارندگان سایت قرار میگیرد. بسته به ظرفیت و سرعت و ویژگیهای هاست قیمت آن میتواند متفاوت باشد.

Web Server ( وب سرور ) :

به یک روند رفت و برگشتی بین سرور و کلاینت که توسط یک سیستم عامل یا نرم افزار کنترل میشود وب سرور گفته میشود. گاهی از میزبان وب (web host) به عنوان وب سرور نام برده میشود که از لحاظ تکتیکی صحیح نمیباشد.

 ( Hyperlink ) نقطه پيوند

هایپرلینک یک آیکون، تصویر یا متنی است که کاربر را به پرونده یا صفحه وب (web page) دیگری منتقل میکند. اینترنت از Hyperlink های ارتباطی تشکیل شده است که میلیارد ها صفحه و پرونده را به یکدیگر متصل میکند.

(link)  لینک

به پیوندی بین دو صفحه وب که آن دو را به یکدیگر متصل می کند پیوند یا لینک گفته  میشود. پیوندها معمولا در صفحات وب با رنگ آبی نمایش داده میشوند و با کلیک بر روی آن کاربر را به صفحه جدید هدایت مینمایند. لینک در اصل همان مخفف شده هایپر لینک است.

 URL

URL مخفف کلمه ( Uniform Resource Locator) همان نشانی اینترنتی یا آدرس وب سایت و یا صفحه وب است که کاملا منحصر به فرد می باشد. URL میتواند فقط مربوط به وب سایت نباشد.

طراحی واکنشگرا (Responsive)

در عصر حاضر تکنولوژی پیشرفت بسیار زیادی داشته و دستگاههایی که برای وب گردی استفاده میشود دارای صفحات نمایش مختلفی است و سایتهایی که صرفا برای یکی از آنها طراحی شده باشد برای نمایشگرهای با سایز دیگر مناسب نیست، بنا بر این سایتهایی موفق هستند که طراحی واکنش گرا یا ریسپانسیو داشته باشند و بتوانند در تمامی صفحات نمایش (با ابعاد مختلف) ظاهری مناسب و کاربردی داشته باشند. بطور مثال وب سایتی که برای موبایل طراحی شده ممکن است در کامپیوتر ظاهر مناسبی نداشته باشد. پس بطور خلاصه میتوان گفت سایتهای واکنش گرا سایتهایی هستند که در تمامی دستگاهها (اعم از لپ تاپ، کامپیوتر، تبلت و موبایل) ظاهری مناسب، کاربردی و زیبا داشته باشند.

دوستی با موبایل (mobile friendly)

موبایل فرندلی یکی از مهمترین مزیت های یک سایت می باشد، همانطور که میدانیم موبایل دارای اندازه نمایشگر کوچکتری نسبت به دیگر دستگاه های وب گردی (مانند کامپیوتر، لپ تاپ و تبلت) می باشد، یک وب سایت موبایل فریندلی می بایست برای اندازه موبایل طراحی منحصر به فردی داشته باشد. برای مثال این طراحی باید به این صورت باشد که در عین کامل بودن کارایی از موارد غیرضروری در آن چشم پوشی شود .

 اینترو (intro)

برخی از وب سایت ها در قسمت بالای صفحه  از یک انیمیشن یا ویدیو استفاده می‌کنند که با استفاده از آن امکان تاثیر گذاری روی مخاطب و ایجاد جذابیت بصری را برای او بالاتر می‌برند .

این انیمیشن می‌تواند شامل خوشامدگویی، تبلیغ، زیبایی باشد و یا صرفا برای جذابیت بیشتر سایت به کار رفته باشد .

 سیستم مدیریت محتوا ( CMS )

CMS مخفف  (Content Management System) است و بطور خلاصه میتوان گفت سیستم مدیریت محتوا و یا به اختصار  CMS، سیستمی است که جهت مدیریت ساده محتوای وب سایت و طراحی ساده و سریع آن بکار می رود. CMS ها برای این اختراع شده اند تا کاربران عادی بتوانند بدون نیاز به دانستن زبانهای برنامه نویسی طراحی سایت و بارگذاری اطلاعات در آن را براحتی و با سرعت بالاتر انجام دهند. بطوری که با استفاده از سیستم های مدیریت محتوا حتی نیاز به آشنایی با زبان HTML نیز نیست.

بنا بر این میتوان گفت با سیستم مدیریت محتوا CMS)) میتوان یک وب سایت را با فرایندی ساده تر، زمان کمتر و هزینه پایین تر طراحی نمود.

از مهمترین سیستم های مدیریت محتوا میتوان به وردپرس (word press)، جوملا (Joomla)، دروپال (Drupal)، مجنتو (Magneto)، تکست پترن (TextPattern) و پرستا شاپ (Prestashop) اشاره کرد.

 وردپرس ( Word press )

به جرعت میتوان گفت سیستم مدیریت محتوای وردپرس بهترین و پر کاربرد ترین CMS جهان می باشد، بصورتی که 35% وب سایتهای اینترنتی جهان با وردپرس طراحی شده اند. وردپرس یک سیستم مدیریت محترای رایگان و متن باز است و براحتی میتوان آنرا توسعه داد. وردپرس انعطاف پذیری و آزادی ساخت هر نوع وب سایتی مانند وب سایت فرشگاهی، وب سایت شرکتی، وب سایت خدماتی، وب سایت شخصی و بسیاری سایت دیگر را دارد.

جوملا ( joomla )

جوملا یکی دیگر از سیستم های مدیریت محتوای متن باز و رایگان است که نسخه اولیه آن در سال 2005 منتشر شده و با اینکه قابلیتهای بسیار زیادی دارد و برای طراحی سایت نیازی به دانستن برنامه نویسی ندارد ولی برای مبتدیان عرصه طراحی سایت توصییه نمیشود.

تولید محتوا:

به هر چیزی که برای انسان قابل درک است و در بستر اینترنت و دنیای دیجیتال منتشر میشود محتوا گفته میشود، محتوا همان چیزی است که هر روز در اینترنت و شبکه های مجازی با آن سر و کار داریم، مقاله هایی که در وب سایتهای آموزشی و خبری مطالعه میکنیم، کلیپ‌های خنده‌دار یا عکس که در ایسنتاگرام میبینیم، توضیحات محصول که در سایتهای فروشگاهی بررسی میکنیم، پادکست که موقع برگشتن از دانشگاه در تاکسی گوش می‌دهیم، ویدیوهای آموزشی در یوتیوب و آپارات که تماشا می‌کنیم، کتاب‌های دیجیتال که در موبایل یا تبلت می‌خوانیم همه و همه محتوا محسوب میشوند. به عبارت ساده تر هر چیزی که در دنیای دیجیتال می‌بینیم، می‌شنویم و یا مطالعه می کنیم محتوا گفته می‌شود.

پادکست ( Podcast )

به مجموعه فایل‌های صوتی که در وب‌سایت‌ها یا شبکه های اجتماعی عرضه می‌شود پادکست گفته میشود.

Header

هدر به معنای سربرگ سایت است و معمولا لوگوها، منوها، لینکهای شبکه اجتماعی، تلفن تماس و موارد مشابه  را تشکیل می‌دهد.

Footer

فوتر به معنای پانوشت است و در پایین‌ترین قسمت سایت قرار می‌گیرد و معمولا شامل کپی رایت، تصویر لایسنها (مانند اینماد، نشان ملی ثبت و رسانه ای دیجیتال و…)، آیکون‌های شبکه اجتماعی و اطلاعات تماس است،.

Content

به محتوای اصلی سایت مانند متن، تصویر و ویدئو  content گفته میشود.

Social icons

به آیکون‌های مربوط به شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، واتساپ، فیس بوک، توییتر، یاهو، گوگل پلاس، توییتر و… کار در سایت قرار میگیرند social icons گفته میشود.

( Multimedia )  چند رسانه ای

به وجود داشتن چند رسانه مانند عکس، فیلم و پادکست در یک صفحه،  چند رسانه ای گفته میشود.

SEO  یا سئو:

سئو یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو به مجموعه عملیاتی گفته میشود که جهت بالا بردن امتیاز سایت نزد موتورهای جستجو سئو انجام میشود. فاکتورهای زیادی در سئو سایت تاثیرمی گذارند، از تعداد کلمات بکار رفته در متن و محتوا تا قراردادن عکس و لینک‌های داخلی و لینک های ورودی به سایت مورد نظر از سایت‌های پر بازدید دیگر.

UI:

به معنای ارتباط کاربر با کامپیوتر میباشد.

Responsive

به معنای پاسخگو است و به طور خلاصه نوع نمایش و اندازه المان‌ها برای مشاهده سایت در دستگاه‌های دیگر است. برای  مثال: Responsive for iPad   یا Responsive for mobile

Thumbnails

تصاویر کوچک در سایت هستند که معمولا کنار هرنوشته قرار می‌گیرند.

User Friendly :

به معنای این است که کاربر راحت قادر به شخصی سازی وب سایت و مدیریت وب سایت خود باشد.

ورود اطلاعات (  Data Entry ):

اطلاعات اولیه هستند که در هنگام راه اندازی ویا برای به کار بردن در طرح مورد استفاده طراحان و نویسندگان وب قرار میگیرد. این اطلاعات شامل، مطلب، خبر، تصویر و ویدیو اولیه برای قراردادن در سایت است.

Keywords

در طراحی سایت در واقع واژه ها و عباراتی هستند که یک صفحه وب را معرفی می کنند. هنگامی که یک کاربر واژه خاصی را در موتور های جستجو ، جستجو می کند ، موتور های جستجو تلاش می کنند تا صفحه هایی را که بیشترین تطابق را دارد نمایش دهد.

Text

به نوشتار متنی گفته میشود که در مرورگر نشان داده شود.

Arrow

به معنای پیکان است و در اینترنت بیشتر به معنی فِلِش یا مکان نما استفاده میشود.

Ribbon

ریبون به معنای روبان است و علاوه بر سایت در طرح‌های گرافیکی نیز کاربرد زیادی دارد.  روبان‌ها جذابیت خاصی به سایت و همچنین طرح های گرافیکی می‌دهند.

Transparent

به معنای شفاف و شفافیت است و معمولا در تصاویر با فرمت PNG و GIF در طراحی وب به کار گرفته می‌شود.

Optimize

به معنای بهینه سازی است و در وب بهینه کردن سایت را می‌گویند. بعنوان مثال: اوپتیمایز کردن سایت برای مرورگرهای مختلف!

Rank

به رتبه سایت در موتورهای جست و جو گفته میشود.

Comment

توضیحاتی میباشد که برنامه نویسان در کد های HTML و یا دیگر زبانهای برنامه نویسی میگذارند تا بعدا با خواندن توضیحات و بدون بررسی دقیق کد متوجه عملکرد آن قسمت شوند.

Page title

اسمی است که برای نشان دادن اسم صفحه استفاده میشود و در بالای مرورگر نمایش داده میشوند.

On-Page Factors

فاکتور هایی از سئو میباشد که بر روی رتبه سایت شما تاثیر میگذارد و به محتویات سایت شما بستگی دارد.

Off-Page factor

فاکتور های از سئو میباشد که بر روی رتبه سایت شما تاثیر دارد وبه  لینک های اصلی سایت بستگی دارد.

 Directory

نوعی فهرست پایگاه داده که تکمیل آن توسط ویراستاران انجام میشود.

Keyword

کیورد به کلمات کلیدی هر صفحه یا مقاله گفته میشود.

Keyword Density

به دفعات تکرار کلمه های کلیدی Keyword Density گفته میشود.

keyword Staffing

به تکرار کلمات در یک متن به منظور بالا بردن تعداد کلمات در یک متن Keyword Staffing گفته میشود.

صفحه‌ی ثابت ( Static Page ) :

صفحه ای میباشد که تمام مطالب وجود داشته در آن برای همه ی بازدیدکنندگان یکسان است.

صفحه‌ی پویا ( Dynamic Page  ) :

به صفحه‌ی وبی گفته می‌شود كه مطالب و محتویات آن متغیر هستند و به درخواست كاربران در آن‌ها اطلاعات متفاوتی نمایش داده شده و نیز امكان وارد كردن اطلاعاتی توسط كاربران اینترنت در آن‌ها میسر می‌باشد . برای تولید این صفحه‌ها نیاز به برنامه نویسی‌های خاصی می‌باشد .

Tinny Text

به نوشتن متن با اندازه خیلی کوچک گفته میشود.

Invisible Text

به متنی که رنگش با رنگ زمینه یکی است و متن قابل دیدن نیست گفته میشود.

اچ تی ام ال ( HTML ) :

HTML به زبان اصلی طراحی وب و زبان اصلی مرورگر می گویند. امروزه از XHTML استفاده میشود که نسخه جدیدتری از HTML است و اگر کد نویسی آن با روش صحیحی انجام شود وب سایت شما با کمترین اشکال در مرورگر بالا خواهد آمد.

سی اس اس ( CSS ) :

CSS  ابزاری برای شخصی سازی صفحات HTML  می باشد.

پی اچ پی ( PHP ) :

PHP  یک زبان کد نویسی (برنامه نویسی) است که OPEN SOURCE میباشد و بیشتر برای طراحی صفحات وب استفاده میشود.

ای اس پی ( ASP ) :

ASP یک زبان کد نویسی تحت وب است که توسط مایکروسافت طراحی و به بازار عرضه  شده است.

جاوا اسکریپت ( JS ) :

JAVA SCRIPT یک زبان کد نویسی است.

آژاکس ( AJAX )  :

AJAX مجموعی از روش های بارگزاری اطلاعات و کد نویسی است.

ربات ( Robot ) :

Robot ها اکثرا با نام های spider و crawler شناخته میشوند. موتوری میباشد که صفحات وب را پیدا میکند. ارزش یابی سایت ها را به عهده دار و همچنین صفحات قدیمی با نام های جدید را شناسایی میکنند.

دایرکتوری (directory) :

به دسته بندی سایت ها و جمع آوری دسته ها گفته میشود.

 

 

نوشتهٔ پیشین
چرا به وبسایت نیاز داریم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست